De ce ai impresia că n-ai la ce să te uiți pe Netflix, deși ai sute de opțiuni

de: Sonia Bloțiu
28 03. 2020

Până nu de mult, vizionarea unui film însemna să dai drumul la televizor și să butonezi scârbit după ceva banalitate la care să te uiți în lipsă de altceva. Te uitai pentru a nu știu câta oară la Armă Letală sau, mai rău, ceva cu Steven Seagal și oftai că niciodată n-ai la ce să te uiți.

Acum ai la dispoziție Netflix, HBO Go și alte servicii de streaming. Ai internetul, în toată măreția lui. Și probabil că mai ai și cablu, dar, cu toate astea, tot îți este mereu greu să te decizi asupra unui film sau a unui serial. E un paradox, ai nimerit dintr-o extremă-n alta și retrăiești aceleași senzații.

Nu ești singurul, cu toții o pățim. E fix ca sentimentul ăla ciudat când ai chef să mănânci ceva, deschizi frigiderul plin de chestii și apoi îl închizi dezamăgit că nu vrei nimic.

Cu cât ai mai multe opțiuni, cu atât îți este mai greu să te decizi

Unii ar zice că de la prea mult bine ni se trage. Ne-am tot plâns că televiziunea nu ne dă și, acum că ne-am trezit cu atâtea alternative, tot ne plângem. Dar nu e chiar așa. Omul e o ființă ciudată și indecisă și, oricât am încerca să ne dăm raționali, că uite ce de filme avem, tot ne câcâim.

În calitate de consumatori, trebuie să avem libertatea de a alege ce consumăm și, ca să facem asta, trebuie să ținem cont de anumite criterii. E valabil pentru orice. De exemplu, dacă te duci să-ți cumperi banane, ai puține opțiuni și te decizi destul de repede. Adică să fie coapte, întregi și fără pete. Sau poate că le vrei verzi, dar sigur n-o să pierzi prea mult timp să le alegi.

Dacă vrei să-ți cumperi un telefon, deja lista de opțiuni se lărgește. Poate vrei trei camere și un minim de megapixeli, poate vrei să fie verde, să aibă amprentă pe spate și să se încadreze într-un anumit buget. Și o să tot stai o vreme pe opțiuni, pentru că-s multe și vrei să fii sigur că ai ales ce trebuie.

Cam așa e și cu filmele. Probabil că în capul tău știi exact la ce fel de film sau serial vrei să te uiți. Vrei să fie, poate, un SF, să aibă nave și spațiu. Butonezi pe Netflix și te trezești că ai zeci de opțiuni, dar parcă fiecare are ceva ce nu-ți place și, decât să riști, alegi să revezi ceva mai vechi care știi sigur că ți-a plăcut.

Involuntar, oamenii iau filmul ca pe un angajament. Sunt două ore din timpul lor pe care nu vor să-l risipească pe ceva neinteresant, chiar dacă, în mod ironic, petrec zeci de minute studiind o listă interminabilă de filme.

Cum reușim să ne decidem, atunci când în sfârșit o facem – chiar și pe Netflix

Criteriile de eliminare diferă de la un individ la altul. Unii caută recenzii și note pe IMDb, alții țin cont de actori, producători și regizori.

Însă oamenii tind să caute involuntar defecte de fiecare dată când citesc ceva despre film, ca mai apoi să îl eticheteze în mod superficial. De-aia atunci când revii peste opțiunile ignorate odată începi să le critici și mai tare. Ah, ăsta-i ăla cu drame și vrăjeli. Ah, ăsta-i ăla cu actorul ăla slab. Practic ți-ai format păreri înainte să-i dai o șansă.

Un om se decide cel mai ușor atunci când un film sau un serial devin recomandate constant în jurul său. Când parcurgi lista de filme disponibile, înainte de toate îți vor sări în ochi titlurile de care ai mai auzit deja. Asta pentru că ai din start mai multe informații și nu mai simți nevoia să cauți detalii. Practic, în loc să te sabotezi singur, îi crezi pe cuvânt pe cei din jurul tău.

N-aș știi să zic cum să ne autoeducăm să nu mai fim așa critici și să alegem ușor un film la care să ne uităm și să nu ne simțim trădați dacă alegerea a fost proastă. Dar, uneori, parcă e mai bine să nu știm mare lucru. Dacă alegi un film fără să știi despre ce e vorba, n-are cum să fie sub așteptările tale, pentru că nu le-ai avut niciodată.

În caz că vrei să te pregătești din timp, aici ai lista cu noutățile Netflix în aprilie.